Jan Wolkers - Winterbeeld XII

Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!
Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!Jan Wolkers - Winterbeeld XII kopen? Bied vanaf 425!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jan Wolkers (1925-2007)
Type kunstwerk Grafiek (handgesigneerd)
Jaartal 1995
Techniek Zeefdruk
Drager Papier
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 72 x 55 cm (h x b)
Incl. lijst 92 x 74 cm (h x b)
Gesigneerd Handgesigneerd
Oplage 225
Jaar 1995
Techniek: Zeefdruk
Signatuur: Handgesigneerd
Editie: ? / 225
Staat: In goede staat
Beeldformaat: 44 x 32 cm.
Lijst: 74 x 92 cm

Deze zeefdruk is nummer 12 uit de cassette Winterbeelden uit 1995. De serie bestaat uit zeefdrukken, foto’s gemaakt door Steye Raviez en gedichten van Jan Wolkers.
De zeefdruk en de foto zijn prachtig ingelijst in een dubbel passe partout. Het gedicht zit netjes achter een perspex plaat op de achterzijde van het werk. Zie foto’s. Helaas niet heel duidelijk gezien de spiegeling van het glas. Deze wijze van inlijsten is uniek. Een must haven voor de echte liefhebber van Jan Wolkers.

Jan Wolkers
Jan Wolkers is een van de bekendste schrijvers en kunstenaars van het naoorlogse Nederland. In de jaren zestig en zeventig publiceert hij vele beeldende romans en verhalenbundels over seksualiteit, de dood en religie – boeken die voor met name christelijke volksstammen choquerend zijn. Wolkers’ verhalen worden door sommige criticasters weggezet als ‘op iedere pagina een vagina’. Ondanks de felle reacties gaan Wolkers’ boeken gretig over de toonbank en de verfilming van zijn bekendste roman, Turks fruit, breekt met 3,3 miljoen verkochte kaartjes alle bezoekersrecords.
Officiële literaire erkenning voor zijn werk krijgt Wolkers pas jaren later. Te laat, volgens de auteur zelf. Uit boosheid hierover over weigert Wolkers vele literaire prijzen. Zelf heeft Wolkers zich altijd in de eerste plaats als beeldhouwer en schilder beschouwd.
Na de oorlog studeert Jan Wolkers van 1949 tot 1953 beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1947 trouwt hij met zijn eerste vrouw, Maria de Roo. Ze krijgen twee zoontjes en een dochtertje genaamd Eva, dat op tweejarige leeftijd overlijdt in bad. Dit ongeluk zal Wolkers later verschrijven in zijn roman Een roos van vlees (1963).
De dood van Eva speelt Jan en Maria uit elkaar, met een scheiding als gevolg. In 1958 trouwt Wolkers opnieuw, met Annemarie Nauta, die gedeeltelijk model staat voor Olga, het hoofdpersonage van Turks fruit (1969). Ook dit huwelijk houdt niet lang stand. Halverwege de jaren zestig krijgt Wolkers een verhouding met Karina Gnirrep, een zeventienjarig levenslustig overbuurmeisje. Wolkers biedt haar op straat een vuurtje aan en bewondert even later haar billen in zijn woonatelier. Niet lang daarna trekt ze bij hem in.

Hoe is Jan Wolkers als kunstenaar?
Wolkers studeert beeldende kunst in Den Haag, Amsterdam en Salzburg, waar hij les krijgt van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzù. Wolkers schildert veel abstracte werken, die zijn beïnvloed door de natuur. Zo maakt hij bijvoorbeeld kunstwerken met poep. “Heb je de structuur van die stront, waarin je nog stukjes onverteerd gras ziet zitten, weleens goed bekeken? Hoe kan dat nou smerig zijn?” zegt hij hierover in een interview.
Ook ontwerpt hij veel politieke en maatschappelijke posters, onder andere voor het Komitee Bevrijding Vietnam, de communistische partij, de P.S.P. en de anti-apartheidsbeweging.
Jan Wolkers is wereldwijd een van de eerste kunstenaars die beelden geheel uit glas vervaardigt. Door het gebruik van dit tere materiaal blijkt Wolkers’ werk uitermate kwetsbaar. Zijn kunstwerken worden regelmatig beschadigd, zo is zijn Auschwitz-monument (1977) in Amsterdam meerdere malen doelwit van vandalisme. Ook op Texel en Wolkers’ geboorteplaats Oegstgeest worden kunstwerken vernield.
Op 15 oktober 2007 ontdekken artsen dat Jan Wolkers lijdt aan een niet meer te behandelen levercirrose. Een paar dagen later, een week voor hij 82 zou worden, overlijdt hij in zijn slaap. Zijn crematieplechtigheid wordt live op de Nederlandse televisie uitgezonden, een eer die niet veel schrijvers ten deel valt. Wolkers’ as ligt begraven onder de tulpenboom in zijn tuin.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Bergen op zoom, Nederland
koeriersdienstBen u niet in staat om een werk zelf af te halen, dan kunt u een koeriersdienst inschakelen om het werk te laten afhalen. Klik hier voor meer informatie over hoe dit werkt en bekijk de tarieven.
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Artpeers ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Artpeers biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .

Jan Wolkers (1925-2007) 

Nederlands Nederlands Alle items van deze kunstenaar (8)

Geplaatst door  Niv001
Lid sinds 2020
87 verkochte items
Alle items (7)
74 cm
92 cm
55 cm
72 cm